Help, mijn hond verhaart!

Veel mensen die een hond hebben kennen het probleem: ze worden gek van al het haar.

Mensen schaffen vaak een hond aan omdat dit hun erg leuk lijkt. Wel beseffen ze dat ze dan haar in huis krijgen. Ten onrechte denken mensen dat een kortharige hond minder verhaart dan een langharige. Niks is echter minder waar. Iedere hond verhaart en kent een periode van rui. De haren van een kortharige hond vallen makkelijker uit de vacht als van een langharige, dus kom je deze ook meer in huis tegen.

Vaak gaan deze mensen de hond regelmatig kammen en borstelen, omdat ze dan denken dat ze minder haar in huis krijgen. Helaas is het tegenovergestelde waar, hoe vaker er wordt geborsteld hoe meer ze gaan verharen.

De meeste honden hebben een dubbele vacht namelijk een laag onderwol en hier overheen een hardere bovenlaag met zogenaamde dekharen. De onderwol heeft o.a. als functie; het beschermen van de huid en het regelen van de temperatuur d.m.v. een isolerende werking tegen zowel kou als warmte. Meestal komt een hond twee keer per jaar in de rui: In het voorjaar (dit is de grote rui) en in het najaar. Dan is er weer een rui periode maar deze is vaak wat minder heftig.

Als eerste laat de onderwol los. Gaan we op dit moment de hond borstelen om de onderwol te verwijderen, dan is dit geen probleem.

Wanneer deze eruit is volgt er nog een periode dat er wat dekharen loslaten. Nu is het heel belangrijk de vacht met rust te laten. De laatste dekharen vallen er vanzelf wel uit, dit proces duurt een paar weken. Hierna is uw hond door de ruiperiode heen en moet de vacht rust krijgen om weer aan te groeien. Controleer in deze periode alleen op klitten (vaak achter de oren, oksels, in de broek en op de plek van de halsband en/of tuig)

Ook het borstel materiaal wat gebruikt wordt is erg belangrijk. Veel materialen zijn te hard en/of te scherp voor de vacht van uw huisdier. Hierdoor worden er ongemerkt haren verwijderd die er nog niet aan toe waren om eruit gehaald te worden. Hierdoor wordt de ruiperiode verstoord, de nieuwe haren hebben een mindere kwaliteit en zullen eerder vervangen moeten worden, dus een eerdere verharing dan oorspronkelijk.

De oplossing voor (overmatig) verharen:

De oplossing klinkt heel simpel en is het eigenlijk ook, maar vergt vaak veel geduld en doorzettingsvermogen. Wij kunnen in de trimsalon helpen door een grondige wasbeurt. Hierdoor weekt er al veel oud haar los. Daarna gaan wij uw hond drogen met een waterblazer, wat een krachtige föhn is. Hierdoor worden alle haren die er aan toe zijn om verwijderd te worden uit de vacht geblazen.

Daarnaast “mag” u als eigenaar alleen de delen borstelen die gaan klitten. Dit houdt in dat u bij een kortharige hond helemaal niet meer hoeft te borstelen. Bij een langharige hond kunt u met uw vingers op zoek naar eventuele klitten, enkel deze plek hoeft u te borstelen. Dit vergt even oefening in het herkennen van de klitten, maar gaat u uiteindelijk veel tijd schelen.

Is uw hond een paar keer in bad geweest en volgt u thuis de adviezen van ons als trimsalon, dan zult u merken dat zijn of haar normale ruiperiode weer terug komt en minder snel klitvorming heeft. Niemand kan u beloven dat u nooit een haar in huis zult vinden, maar dat hoort nu eenmaal bij een hond. Maar als u en ook de hond op deze prettige manier door een ruiperiode heen kunnen komen, dan is dit een behoud voor uw huis en uw hond!

Overigens is het een achterhaald fabeltje dat een bad slecht zou zijn voor uw hond. Tegenwoordig met de kennis van nu en dus een goede kwaliteit shampoo, speciaal gemaakt voor de huid en de vacht van de hond, is dit absoluut geen probleem. Mits een goede shampoo gebruikt wordt, kunt u uw hond bij wijze van spreken wel elke week in bad doen, zonder dat dit gevolgen heeft voor de huid en vachtkwaliteit van uw hond. Mocht uw hond niet in de rui zijn, dan laat zijn vacht ook niet los door een lekker geurend bad.

Heeft u vragen over welke behandeling of welk materiaal geschikt is voor uw hond of wilt u een afspraak maken, schroom dan niet om contact met ons op te nemen.